Sammenlign elpriser - det bør du vide

Tårnhøje elregninger og inflation, rammer os alle sammen. Det betyder, at flere af os begynder at spare og se os om efter billigere alternativer.

Når man ønsker at få et indblik i elmarkedet og priserne, er det fornuftigt at starte med at sammenligne elpriser blandt de forskellige eludbydere og dermed blive klogere på om du har den rette elaftale.

Nedenfor har vi lavet en guide over de ting, som du bør være opmærksom på, når du sammenligner elpriser og elselskaber.

Faktorer der bør tages i betragtning

Først er det vigtigt at slå fast, at størstedelen af din elregning består af skatter og afgifter til staten, samt transport af strømmen til dit lokale netselskab. Det er derfor kun den rene elpris, som du kan påvirke ved at skifte elleverandør. Det er derfpr disse to 2 faktorer, prisen pr. kWh samt abonnement, som skal tages med i betragtningen, når du sammenligner elpriserne. Om faktor 1 eller 2 bør gøre udfaldet for valget af den ene eller den anden elleverandør, afhænger ene og alene af dit elforbrug og dine præferencer.

Få overblik med disse 3 fokuspunkter

1) Fast eller variabel elaftale

Når du sammenligner elpriser, er det vigtigt at være opmærksom på hvilken slags elaftale, der er tale om. 
En elaftale kan enten være fast eller variabel. En fastprisaftale er typisk en smule dyrere end den variable. Det skyldes, at prisen vil være fast i en given tidsperiode. En fastprisaftale kan derfor være med til at skabe sikkerhed og overblik over din elregning. Modsat følger den variable elaftale timepriserne for el, og derfor vil du med en variabel elaftale have fri mulighed for at påvirke størrelsen på din elregning. Det kan du gøre ved at bruge strøm med fornuft – altså bruge strøm når den er billigst.

Du skal altså sørge for at sammenligningen af elpriser, hviler på samme slags elaftale. Hold derfor altid en variabel elaftale op imod en anden variabel elaftale og vice verca.

Om du ønsker en fastpris- eller en variabelaftale, afhænger selvfølgelig af dine præferencer for dit økonomiske overblik og sikkerhed.

2) Størrelsen på dit elforbrug

Om du har et stort eller et lille forbrug af strøm, vil naturligvis være udslagsgivende på din elregningsstørrelse. Når du sidder og skal sammenligne elpriser, så er det en rigtig god idé at have størrelsen på dit forbrug med i betragtning. Her er det især de to fornævnte faktorer, prisen pr. kWh samt abonnement, som du skal have med i dine overvejelser. Hvis du har et forholdsvist lavt elforbrug, så er det typisk mindre fordelagtigt for dig at vælge et elselskab, som har abonnement på sin ydelse – selvom elselskabet måske har en lav pris pr. kWh. Det skyldes i dette tilfælde, at abonnementet oftest vil æde besparelsen pr. kWh op. 

3) Klimavenlige aspekter

Når du sammenligner elpriser, skal de klimamæssige aspekter naturligvis overvejes. For som ovennævnt hviler sammenligningen af elpriser i høj grad også på dine præferencer. Ønsker du at fremme en bæredygtig omstilling gennem valget af din elaftale? Så bør du uden tvivl vælge et elselskab, som udbyder grøn strøm. Hvis bæredygtighed tværtimod ikke står øverst på din liste, så er der også mulighed for at få en elaftale, som ikke tager højde for de klimamæssige aspekter. 

Når du er klar til at skifte elselskab, så husk disse 3 ting

1) Introduktionstilbud

Lyder en aftale for god til at være sand? Så er den det oftest også! Tilbyder dit nye elselskab dig en introduktionspris, så undersøg altid hvilken elaftale og elpris, du er bundet til når introduktionstilbuddet er ovre

2) Gebyrer

Vær opmærksom på om der er skjulte gebyrer eller ekstraomkostninger. Det kan f.eks. gælde oprettelsesgebyr, gebyr for betalingsservice eller lign.

3) Bindingsperioden

Hvis du inden for de seneste 6 måneder har skiftet elselskab, skal du være opmærksom på om din nuværende udbyder har en bindingsperiode. Hvis du opsiger aftalen inden for bindingsperioden, vil du nemlig blive opkrævet et gebyr. Har du ikke skiftet elselskab inden for de seneste 6 måneder udgør bindingsperioden ikke noget problem for dig, da elselskaberne maks. må binde dig i et halvt år.

Kan du få en billigere elregning?