Reducer din elregning

Det er umuligt at forudsige elmarkedet eller skrue på markedskræfterne, og derfor er den eneste som kan nedbringe din elregning ene og alene dig selv. Med nye elforbrugsvaner og små tips, er der stor mulighed for at spare penge på elregningen.

Indhold

Som hovedregel stiger prisen på el i takt med, at elnettet er mest belastet som primært er i tidsrummet 17:00 – 20:00.

Det er helt naturligt at strømmen når sine højder i lige netop det tidsrum, fordi de fleste danskere er hjemme, laver mad, ser tv, tænder lyset mv. omkring denne tid.

Hvilke apparater udgør de største omkostninger?

Der er heldigvis et hav af muligheder for at nedbringe elregningen, og det eneste det kræver er, at du begynder at tænke over dit strømforbrug, som hverken behøver at være svært eller gå ud over din hverdagskvalitet.

Det er selvfølgelig individuelt fra husstand til husstand, hvordan forbruget fordeler sig, men nedenstånde gør sig gældende hos en gennemsnitlig dansk husstand.

Strømforbruget i en gennemsnitsfamilie fordeler sig således:

Sidst opdateret 2022. Kilde: https://sparenergi.dk/forbruger/el/dit-elforbrug/typisk-elforbrug

Hvordan sparer jeg på min elregning?

Gudskelov kan der være penge at spare, hvis du tænker over hvordan og hvornår du bruger strøm på ovenstående aktiviteter. Vi giver dig nedenfor 10 helt enkle og simple tips til hvor og hvordan du nemt kan sætte ind og spare lidt ekstra på din elregning.

1. Sluk lyset hver gang, du forlader et rum

Du har garanteret hørt det flere gange før ”husk at slukke lyset”, og nogle gange glipper det, men det kan faktisk betale sig at høre efter her. Du kan nemlig spare 300 kr. om året, hvis bare du husker at slukke lyset når du forlader et rum. Skifter du dine halogenpærer til LED-pærer, sparer du yderligere 80 kr./år per pære.

2. Køleskabet behøver ikke at være lige så koldt som Antarktis

Hvem elsker ikke et glas iskoldt vand direkte fra køleskabet? Det er der garanteret mange der gør, men det betyder samtidig dyrere elregninger. For hver enkelt grad du sænker køleskabet med, vil dit elforbrug stige med hele 5%. Derfor bør du holde temperaturen på de anbefalede 5 grader. Så hvis du vil have det iskolde glas vand, så smid hellere et par isterninger i fra fryseren.

3. Afrim fryseren

Fryseren skal bruge mere energi på at sænke temperaturen, når den ikke er afrimet. Hvis der bare er så meget som en halv centimeter is på overfladerne, så vil det have en isolerende effekt, som gør at fryseren skal bruge ekstra energi på nedkøling. Det er derfor en rigtig god ide at afrime din fryser jævnligt, som desuden vil frigøre mere plads i din fryser. Hvem har ikke stået i den situation hvor man mangler plads i fryseren? Win-win situation!

4. Opdater dine lyspærer

Hvis du stadig har gamle halogen- eller glødepære, så kan det være en rigtig god ide med en opdatering til en nyere model. En energieffektiv pære er LED-pæren, der faktisk er kåret som den mest omkostningseffektive belysningsform på markedet. LED-pæren bruger kun 7 kWh på et år, og mærkes derfor som energimærke A+. Når du kigger efter en ny LED-pærer, bør du sætte dig ind i dit valg, da der kan være stor forskel på lys kvaliteten hos de forskellige udbydere.

5. Brug så vidt muligt strøm om natten

Som tidligere nævnt er strømmen dyrest når flest efterspørger strøm, og lige omvendt er det billigst når elnettet er mindst belastet. Det er naturligvis om natten, hvor de fleste sover. Du kan selvfølgelig ikke rykke om på nat og dag, fordi du skal spare penge på elregningen, men der er faktisk en del gøremål som kan rykkes væk fra primetime. Her kan du f.eks. sætte tøjet til vask, sætte opvaskemaskinen i gang eller noget helt tredje, lige inden du går i seng. På den måde vil dine husholdningsapparater forbruge strøm, når der ikke er lige så meget belastning på elnettet, der helt naturligt giver et positivt udslag på elregningen.

6. Udnyt forvarmen på din ovn

Som det ses i introduktionen til artiklen, så står madlavning for cirka 10% af dit elforbrug. Derfor kan det være en god ide at få skruet lidt ned for denne post. Når du laver mad i ovnen, som ikke skal bruge flere timer derinde, så vil det sjældent ødelægge din mad, at ovnen ikke er varm inden du sætter maden ind. Du kan derfor passende sænke strømforbruget på madlavningsposten, hvis du bare sætter maden ind på samme tid som du tænder for ovnen.

7. Sluk routeren når den ikke er i brug

Det er selvfølgelig irriterende hvis du hver morgen skal starte routeren op igen, efter du har slukket den aftenen forinden. Men hvis du f.eks. er ude at rejse eller ikke skal bruge WIFI i nogle dage, så kan der være en del penge at hente, ved at slukke for din router.

8. Sluk HELT for dit apparat

Når dit apparat står på standby er det ikke ensbetydende med, at det er slukket. Når den lille røde lampe er tændt, står det faktisk stadigvæk og trækker strøm. Derfor bør du slukke på kontakten som dit apparat er sat i, frem for blot f.eks. at trykke sluk på fjernbetjeningen til TV’et. For at lette processen, kan du alternativt investere i en elspareskinne, som kan have flere stik i på samme tid. På den måde kan du blot nøjes med at slukke strømskinnen, og dermed være sikker på, at alle dine strømkrævende enheder slukkes på en gang.

9. Sæt tøjet til tørre udenfor

I stedet for at bruge tørretumbleren, der bruger en del strøm, er det en rigtig god ide at hænge tøjet til tørre udenfor i stedet. Det er faktisk også meget sundere for dit tøj, da du undgår den slitage det medfører at tørre tøjet i tørretumbleren.

10. Hold dig opdateret på dit elforbrug

Undersøgelser viser, at der kan være omkring 10% at spare på strømmen, hvis du har styr på dit elforbrug. Når du sætter dig ind i dit strømforbrug, kan du nemlig få en ide om du har særligt dyre elartikler eller om du måske for ofte sætter vaskemaskinen i gang i primetime. De fleste elselskaber tilbyder, at du kan følge med i dit strømforbrug time for time, så du nemt kan holde dig opdateret.

Der vil selvfølgelig forekomme udsving i, hvor meget hver enkelt vil kunne spare i strøm og kr. alt afhængigt af apparat og elprisen. Kilde: https://sparenergi.dk/

Vælg et billigt elselskab

Sidst men ikke mindst, kan du også sætte dig ind i elmarkedet, og undersøge om der kan være penge at spare ved at skifte elleverandør. Det er faktisk kun 19% af din elregning som du betaler til dit elselskab, mens resten går til staten i form af moms, udbygning af den grønne omstilling, afgifter m.fl. Selvom det ”kun” er 19% af elregningen, som går til dit elselskab kan der stadig være penge at hente ved at skifte elselskab. Prisen varierer hos de forskellige elselskaber, og hos mange udbydere betaler man også et abonnement for at være kunde. Strøm er strøm – så om du har den ene eller den anden udbyder, vil ikke have effekt på kvaliteten af den strøm, der kommer ud af stikkontakten hjemme hos dig. Læs elprisens sammensætning hvis du ønsker at vide meget mere om emnet.

Kan du få en billigere elregning?