Overvejer du at skifte elselskab?

Kan det virkelig betale sig at skifte elselskab? Den eneste måde at få svar på dette spørgsmål er ved at undersøge markedet. 

I artiklen giver vi dig et indblik i hvad du bør se efter inden du skifter elselskab.

5 overvejelser du bør gøre dig  inden du skifter elselskab

Du bør for det første tage stilling til din nuværende elaftale og hvad denne indeholder. Her bør du bl.a. stille dig selv følgende spørgsmål:

Har du en variabel eller fast elaftale?
Betaler du abonnement og hvad er din kWh pris?
Er du inden for bindingsperioden?

Dernæst skal du tage stilling til dine egne behov i forhold til dit forbrug af strøm:

Vægter det klimavenlige aspekt?
Hvor mange kWh bruger du om året?
Har du brug for at kende din elregnings størrelse på forhånd, eller vil du have mulighed for selv at kunne påvirke den med en variabel elaftale?

1. Er din nuværende elaftale fast eller variabel?

Er din nuværende elaftale fast, så betyder det, at prisen for el er fastsat til et givent beløb hele døgnet rundt. På den måde har man som forbruger et overblik over sine faste udgifter til el, der giver tryghed og mulighed for at planlægge sit budget. Til gengæld afspejler denne tryghed sig også i prisen, som typisk vil være højere end ved en variabel elaftale. Den faste pris på el betyder, at du ikke skal bekymre dig om hvornår du anvender strøm, men på den anden side er der heller ingen penge at spare ved at bruge strøm med omtanke. Man skal være villig til at betale for trygheden, da den faste elprisaftale oftest er en økonomisk dyr løsning.

Er din nuværende elaftale variabel, så betyder det at den følger prisudviklingen på markedet for el. 
Som forbruger kender man derfor ikke på forhånd størrelsen af sin elregning, da det afhænger af hvordan markedet ”opfører sig”. Det betyder altså, at man ikke kan opnå den samme ”tryghed” som ved fastprisaftalen. Til gengæld er prisen for en kWh typisk lavere end ved en fastprisaftale, derfor har du fri mulighed for selv at reducer din elregning.

2. Betaler du abonnement og hvad er prisen pr. kWh?

Hos mange elselskaber bliver du opkrævet et månedligt abonnement for at være kunde hos det givne elselskab. Vælger du et elselskab, som ikke opkræver abonnement, kan du derfor spare det her månedlige gebyr. Dog bør du tage prisen pr. kWh med i betragtningen. For har du et stort elforbrug hvor du betaler abonnement, men til gengæld er prisen lav pr. kWh, så kan det godt betale sig for dig. Har du modsat et forholdsvist lille forbrug og samtidig betaler abonnement hos dit elselskab, så kommer abonnementet til at æde besparelsen pr. kWh op. Med det sagt er det altså væsentligt at tage stilling til dit forbrug, pris og abonnement, når du er på udkig efter at skift elselskab.

3. Hvad er størrelsen af dit elforbrug?

Som ovennævnt betyder din størrelse af elforbrug noget ift. abonnement og prisen pr. kWh, men der er flere faktorer der spiller en rolle. Hvis du har et stort elforbrug, så kan det være særligt gavnligt for dig at vælge en elaftale med variabel elpris. Det skyldes, at du selv kan påvirke størrelsen af elregningen, ved at flytte gøremål til tider på døgnet med lavere elpriser. Du kan få et overblik over de daglige elpriser på den nordiske elbørs; Nord Pool Group her.

Er du til gengæld villig til at betale mere for at kende dine faste udgifter til el, så er det den faste elaftale som du bør vælge. Men her bør du bide mærke i, at selvom du bruger strøm fornuftigt og tænker over hvornår på dagen du sætter vaskemaskinen i gang, så vil det ikke gavne dig økonomisk.

4. Er grøn strøm en vigtig parameter for dit valg?

Givet en stor efterspørgsel og et fælles samfundsansvar for den grønne omstilling, så udbyder mange elselskaber i dag et produkt med grøn strøm. Det betyder, at elselskaberne indkøber den mængde certifikater fra vedvarende energikilder, som svarer til deres kunders samlede elforbrug. Det betyder altså ikke at strømmen som kommer ud af din stikkontakt derhjemme, er udelukkende grøn. Alt strøm blandes nemlig sammen i elnettet, så der ikke er noget strøm der går til spilde. Men det er ikke for at sige, at dit valg om grøn strøm ikke betyder noget! Markedet reguleres blandt andet af efterspørgslen, og valgte alle forbrugere at efterspørge den grønne strøm, så ville hele elnettet bestå af klimavenlig strøm fra vedvarende energikilder. Når du er på udkig efter et nyt elselskab, er det derfor vigtigt at overveje hvorvidt du ønsker at bidrage til den grønne omstilling gennem dit valg af grøn strøm.

5. Er du inden for bindingsperioden hos dit nuværende selskab?

De fleste elselskaber har en bindingsperiode. Denne er fastsat til maksimalt at måtte udgøre 6 måneder. Så er det mere end 6 måneder siden du sidst skiftede elselskab, så kan du roligt skifte elselskab uden bekymring for økonomiske konsekvenser. Er det mindre end 6 måneder siden du sidst skiftede, så er det vigtigt at læse din elaftale igennem, da brud på bindingsperioden ofte vil medføre et gebyr.

Kan du få en billigere elregning?